Powered By Blogger

Tuesday 12 March 2013

တြဲဖက္၍ မစားသင့္ေသာ အစာမ်ား



တြဲဖက္၍ မစားသင့္ေသာ အစာမ်ား ..........
ဆရာဝန္ေတြက သေဘာတူထားတာေတြ ဟုတ္ခ်င္မွ ဟုတ္ပါမယ္။ ျမန္မာေတြစားသံုးၾကတဲ့ အစားအစာေတြကို ေလ့လာမႈေတြ၊
သုေတသနေတြ အလြန္အားနည္းေနေသးလို႔၊ သတိသမၸဇဥ္ ဆင္ျခင္ျပီး စားသံုးသင့္ၾကပါတယ္။
• ကကတစ္ ႏွင့္ ၾကာဟင္း

• ကုန္းေက်း ႏွင့္ ပုစြန္

• ကန္႔ခ်ဳပ္နီ ႏွင့္ ေသရည္ေသရက္အမ်ဳိးမ်ဳိး

• ကြၽဲေခါင္းသီး ႏွင့္ အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး (သံပရာသီး)

• ကြၽဲေခါင္းသီး ႏွင့္ လက္ဖက္

• ေၾကးခြက္ ႏွင့္ အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး

• ကုန္းငွက္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ

• ကန္စြန္းျမစ္ ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔

• ၾကာစြယ္ ႏွင့္ ဝက္သား

• ၾကက္ဆူဆီ ႏွင့္ ခါသား

• ၾကက္ဆူသီး ႏွင့္ ငွက္သား

• ေကာက္ညွင္း ႏွင့္ ေရငန္သီး

• ကတိုး ႏွင့္ သရက္သီး

• ၾကံတင္လဲ ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔ဆုပ္

• ကင္းပံုရြက္/သီး ႏွင့္ ႏွမ္းဆီ

• ကင္းပိတ္ရြက္ ႏွင့္ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ ႏွမ္းဆီ

• ၾကာပဒုမၼာေစ့ ႏွင့္ ငွက္ေတာ္သား

• ေက်ာက္ဖရုံ ႏွင့္ အိုးမဲ

• ေၾကာင္လွ်ာသီး ႏွင့္ ငါးေသတၱာ

• ေၾကာင္လွ်ာသီး ႏွင့္ ၾကက္သား

• ေက်းသား ႏွင့္ ဘူးသီး

• ကြၽဲသား ႏွင့္ ၾကာစြယ္ၾကာဥ

• ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ႏိူ႔ရည္

• ၾကံ့သား ႏွင့္ ငါးခူ၊ ငါးဒန္

• ၾကက္သား ႏွင့္ အင္ဖူး

• ၾကက္ဟင္းခါးသီး ႏွင့္ မႈိ

• ၾကက္ဟင္းခါးသီး ႏွင့္ ၾကက္သား

• ကိုင္းဥ ႏွင့္ ပုဇြန္ခ်ဥ္

• ၾကက္ဥ ႏွင့္ ခံသီး

• ၾကက္ဥ ႏွင့္ တမာရြက္၊ တမာဖူး

• ခ်င္း ႏွင့္ သေဘၤာသီး၊ သေဘၤာပြင့္

• ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ ေစာင္းလ်ား

• ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ ပဲျမစ္

• ခ်ဳိခ်ဥ္ ႏွင့္ ပဲငါးပိ

• ခ်ဥ္ဆီ ႏွင့္ ေထာပတ္

• ခရမ္းပိမ့္သိီး ႏွင့္ ႏိူ႔ရည္

• ခရု ႏွင့္ အမဲသား

• ခိုသား ႏွင့္ ခ်င္းစိမ္း

• ခိုသား ႏွင့္ ေျခေလးေခ်ာင္းသား

• ခိုသား ႏွင့္ မုန္ညင္းဆီ

• ခံသီး ႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္း

• ခံသီး ႏွင့္ နို႔ရည္

• ခ်ီးသီး ႏွင့္ နို႔ရည္

• ခံသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ

• ခ်ိဳခ်ဥ္သၾကားလံုး ႏွင့္ စိမ္းစားဥ

• ေဂြးရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္

• ေဂြးသီး ႏွင့္ အာတာလြတ္ဥ

• ေဂြးသီး ႏွင့္ နို႔ေအးေခ်ာင္း

• ေဂြးသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ

• ဂ်ယ္လီ ႏွင့္ ေကာ္ဖီ

• င႐ုပ္ေကာင္း ႏွင့္ ခံသီး

• ေငြ ႏွင့္ ရွိန္းခို

• ငါးခ်က္ေသာအိုး ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္

• ငါးဆီ ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္

• ငွက္ေပ်ာသီး ႏွင့္ မိႈ

• ငါးရံ့သား ႏွင့္ ေပြးသား

• ငံုးသား ႏွင့္ ေစာင္းလ်ား

• ငံုးသား နင့္ ခိုသား

• ငွက္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ

• ငါးပူတင္းဥမ်ား

• ငွက္ေပ်ာသီး စားျပီေရေအးေသာက္ျခင္း

• စေတာ္ဘယ္ရီ ႏွင့္ သီးသီး

• စားေတာ္ပဲ ႏွင့္ သီးသီး

• စိန္ ႏွင့္ သံပရာသီး

• စိမ္းစားဥ ႏွင့္ ေခ်ာကလက္

• စိမ္းစားဥ ႏွင့္ ေရခဲေခ်ာင္း

• စပါးၾကီးေျမြသား ႏွင့္ ေၾကာင္လွ်ာသီး

• ေစာင္းလ်ားသီး ႏွင့္ ခိုသား

• ေစာင္းလ်ားသီး ႏွင့္ ေရွာက္သီး

• ေဆးေျခာက္ နင့္နႏြင္းရည္

• ဆီ ႏွင့္ ဆီခဲစပ္တူ

• ဆင္သမႏြယ္ရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္

• ေဆာင္ေမခါးရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္

• ဆိတ္ဖူး ႏွင့္ ငွက္ေပ်ာဖူး

• ဆိတ္သား ႏွင့္ ကြၽဲသား

• ဆတ္သား ႏွင့္ ဆူးပန္းရြက္

• ဆတ္သား ႏွင့္ နို႔ရည္

• ဆိတ္နို႔ ႏွင့္ ဆူးပန္းရြက္

• ဆပ္ျပာ ႏွင့္ အုန္းရည္

• ဆပ္ျပာ ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိး

• ဆိတ္နို႔ဆိတ္သား ႏွင့္ ငါးၾကီးဆီ

• ေစာင္းလ်ားသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ

• ဥာဏ္ရြက္ ႏွင့္ ေသရက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး

• တလည္းသီး ႏွင့္ နို႔ရည္

• တလည္းသီး ႏွင့္ ပဲၾကီး

• ေတာပဲရိုင္း ႏွင့္ နို႔

• ေတာင္ပိႏၷဲသီး ႏွင့္ နို႔ရည္

• ေတေဇာဘမ္း ႏွင့္ ခါခ်ဥ္ေကာင္ ကိုက္သည္ ကိုမလိမ္းရ၊
****************************************
• ထေနာင္းရြက္ ႏွင့္ မန္က်ည္းသီးမွည့္

• ထံုး ႏွင့္ ျမင္းသား

• ထန္းလ်က္ ႏွင့္ နလင္ေက်ာ္

• ထန္းလ်က္ ႏွင့္ သေျပသီး

• ထန္းရည္ခ်ဳိ ႏွင့္ ဝက္သား

• ထန္းသီး ႏွင့္ ႏုိ႔မ်ဳိး ခ်ဥ္

• ထန္းလ်က္ ႏွင့္ သေျပသီး

• ေထာပတ္ ႏွင့္ ေၾကးခြက္

• ေထာပတ္ ႏွင့္ ဆီခဲအမ်ဳိးမ်ဳိး

• ထံုးေရတို႔တြင္ ျဖစ္ေသာငါး လိပ္အစရွိသည္ ႏွင့္ နို႔ရည္

• ထန္းရည္ကိုငွက္ ေပ်ာသီး စားျပီး ေသာက္ျခင္း

• ထန္းသီးကိုငွက္ေပ်ာ သီးစားျပီး စားျခင္း

• ဒန္႔သလြန္ရြက္ ႏွင့္ နို႔ရည္

• ဒန္႔သလြန္သီး ႏွင့္ ကေလာဥ

• ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ထန္းသီးမုန္႔

• ဒုတၱာ ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ိဳး

• ဒူးရင္းသီး ႏွင့္ ရွိန္းခို

• ေဒါင္းသား ႏွင့္ နို႔ခ်ဥ္

• ေဒါင္းသား ႏွင့္ ပီေလာပီနံ

• နလင္ေၾကာ္ ႏွင့္ ထန္းလ်က္

• နလင္ေၾကာ္ ႏွင့္ အခ်ဥ္

• နို႔ခဲပ်က္ ႏွင့္ ပဲဒလက္

• နို႔မ်ဳိး ႏွင့္ ဆား

• ႏို႔မ်ဳိး ခ်ဥ္ ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ

• နို႔စိမ္း ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိး

• ႏို႔ရည္ နင့္ ေစာင္းလ်ားသီး

• ႏို႔ရည္ ႏွင့္ ကုလားပဲ

• နို႔ေအးေခ်ာင္း ႏွင့္ သခြားသီး

• ႏို႔ေအးေခ်ာင္း ႏွင့္ ဘူးသီး

• ႏွမ္းမႈန္႔ဆုပ္ ႏွင့္ တလည္းသီး

• ပတဲေကာ ႏွင့္ သံပရာသီး

• ပဒုမၼာၾကာရြက္ႏု ႏွင့္ ပ်ားရည္

• ပရုတ္ဆီ ႏွင့္ ကရင္နီေကာင္ကိုက္သည့္ေနရာကို မလိမ္းပါႏွင့္
********************************************
• ပဲၾကီး ႏွင့္ မုန္လာ

• ပဲဒလက္ေစ့ ႏွင့္ ဆူးပန္း

• ပဲလင္းေျမြသီး ႏွင့္ လင္းေျမြသား

• ပဲဒလက္ေစ့ နင့္ဆိတ္သား

• ပဲစိမ္းစားဥ ႏွင့္ ခ်ဳိခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဳိး

• ပိႏၷဲသီး ႏွင့္ ပ်ားရည္

• ပီေလာပီနံ ႏွင့္ ပ်ားရည္

• ပီေလာပီနံ ႏွင့္ ေပအူ

• ေပရည္ ႏွင့္ ငွက္သား

• ပ်ားရည္ ႏွင့္ သကၤန္းဖြယ္ ငွက္သား

• ပ်ားရည္ ႏွင့္ မိုးရည္

• ပ်ားရည္ ႏွင့္ ကင္းပိတ္ရြက္

• ပ်ားရည္ ႏွင့္ ရွားေစာင္း

• ပ်ားရည္ ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္

• ပုန္းရည္ ႏွင့္ ဗ်ဳိင္းေအာက္သား

• ေျပာင္းသား ႏွင့္ နို႔ရည္

• ပိုင္ရီတြန္ (Piriton) ႏွင့္ အရက္

• ဖရဲသီး ႏွင့္ နို႔မ်ဳိး

• ဖရဲသီး ႏွင့္ ဘဲဥ

• ဖားသား ႏွင့္ မိႈ

• ဖြတ္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ

• ေဖာင္စီးဂဏန္း ႏွင့္ မိႈ

• ဖန္ခါးသီး ႏွင့္ ပုဒမၼာၾကာရြက္

• ဖန္ခါးသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံဥ

• ဗံုလံုသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ

• ဗ်ဳိင္းသား ႏွင့္ ဝက္ဆီ

• ဗ်ဳိင္းေအာက္သား ႏွင့္ ဝက္ဆီ

• ဗ်ဳိင္းႏွမ္းႏွင္ ေသရည္

• ဘူးသီး ႏွင့္ ၾကက္တူေရြးသား

• ဘာစပရိုေဆးျပား ႏွင့္ သံပရာသီး

• ဘာမီတြန္ Burmeton ေဆးျပား ႏွင့္ ထန္းလ်က္ခဲ

• ဘာမီတြန္ Burmeton ႏွင့္ Tiffy တစ္ဖီအစိမ္းေရာင္ ကတ္

• ဘီလံုးငွက္သား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ

• ဘာစပရို Buspro ေဆးျပားကို အစာခံမရွိဘဲမေသာက္ရ၊
*****************************************
• မဲနယ္အိုး ႏွင့္ သားငါး

• မဲဇလီဖူးရြက္ ႏွင့္ လက္ဖက္သုပ္

• မိေခ်ာင္းသား ႏွင့္ နႏြင္း

• မန္က်ည္းသီး ႏွင့္ ႏို႔ရည္

• မင္းကြတ္သီး ႏွင့္ သၾကား

• မတ္ပဲ ႏွင့္ တင္လဲ

• မတ္ပဲ ႏွင့္ မုန္လာ

• မုန္ညွင္းဆီ ႏွင့္ သကၤန္းဖြက္ငွက္

• မုန္လာျမစ္ ႏွုင့္ပ်ားရည္

• မုန္လာ ႏွုင့္ မတ္ပဲ

• မိႈ ႏွင့္ ရွားေစာင္း

• ေျမပဲဆန္ ႏွင့္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး

• ေျမဇာဥ ႏွင့္ သစ္ၾကားသီး

• ေမ်ာက္တည္သီး ႏွင့္ နို႔ရည္

• ေျမြသား ႏွင့္ ငါးရံသား

• ျမန္မာလ်က္ဆား ႏွင့္ သြားတိုက္ေဆး

• ျမင္းခြာရြက္ ႏွင့္ သခြားသီး

• မက္ထရိုနီဒါေဇာ (Meronidazole) ႏွင့္ အရက္

• ယုန္သား ႏွင့္ မိႈ

• ရာဘာခ်ဥ္ ႏွင့္ ဆိတ္သား

• ရွာလကာခ်ဥ္ ႏွင့္ ပီေလာပီနံ

• ရိုးနီပီေလာပီနံ ႏွင့္ အခ်ဥ္မ်ဳိး

• ေရခဲသုပ္ ႏွင့္ ခ်င္းသုပ္

• ေရငန္သီး ႏွင့္ လက္ဖက္

• ရွားေစာင္းခ်ဥ္ ႏွင့္ အမဲသား

• ရွားေစာင္း ႏွင့္ ကုလားဗရာေၾကာ္

• ေရွာက္သီး ႏွင့္ ေစာင္းလ်ားသီး

• ေရွာက္သီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ

• ေရွာက္သီး ႏွင့္ ပဲစိမ္းစားဥ

• ေရွာက္သီး ႏွင့္ ခိုသား

• ေရွာက္သီး ႏွင့္ နို့ရည္

• ဝက္သားခ်ဥ္ ႏွင့္ မဲနယ္အိုး

• ဝက္သား ႏွင့္ ဒိန္ခ်ဥ္

• ဝက္သား ႏွင့္ ႏြားႏို႔

• ဝမ္းဘဲဥ ႏွင့္ ဖရဲသီး

• ဝမ္းဘဲဥ ႏွင့္ ေပသီးေပရည္

• ဝါေစ့/ ဝါဆီ ႏွင့္ သမင္သား

• ဝါးမွ်စ္ ႏွင့္ အင္ဥ

• သမုန္းျမစ္ ႏွင့္ အခ်ဥ္ခ်က္ေသာအိုး

• သမုန္းရြက္ ႏွင့္ ငါးခ်က္ေသာအိုး

• သၾကားျပာ ႏွင့္ ပ်ားရည္

• သမင္သား ႏွင့္ ဝါရြက္

• သေျပသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ

• သံပရာသီး ႏွင့္ ပီေလာပီနံ

• သံပရာသီး ႏွင့္ နို႔ရည္

• သံပရာသီး ႏွင့္ စိမ္းစားဥ

• သားငါးအဆီ ႏွင့္ ေထာပတ္

• သားငါးတို၏အဆီ ႏွင့္ ခ်ဥ္ဆီ

• သားမ်ဳိးဟင္း ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔

• ေသရက္မ်ဳိး ႏွင့္ သမုန္း ဧကရာဧ္

• ေသရည္ေသရက္ ႏွင့္ ႏွမ္းမႈန္႔ဆုပ္

• ေသရက္မ်ဳိး ႏွင့္ ပိတ္ခ်င္းရြက္

• ေသရည္ ႏွင့္ ဗ်ဳိင္းေအာက္သား

• ေသရည္ေသရက္ ႏွင့္ ႏို႔အမ်ဳိးမ်ိဳး

• သစ္ၾကားသီး ႏွင့္ ဝက္ေျမဇာဥ

• သည္းေျခ ႏွင့္ သားဟင္းမ်ဳိး

• ဟင္းငန္ရြက္ ႏွင့္ ႏွမ္းဖတ္

• ဟစ္တမင္း (Histamine) ႏွင့္ အရက္

• အင္ဥ ႏွင့္ ေျပာင္းဆန္

• အမဲသားခ်ဥ္ ႏွင့္ မဲနယ္အိုး

• အရက္ ႏွင့္ ဘိန္း

• အရက္ ႏွင့္ Burmeton ဘာမီတြန္

• အခ်ဥ္မ်ဳိး ႏွင့္ နို႔မ်ဳိး

• အိမ္ဆီးခ်ဳိ ႏွင့္ နို့ရည္

• အုန္းသီး ႏွင့္ နိုရည္

• အုန္းရည္ ႏွင့္ ပ်ားရည္

• အံုတံုဆံ ႏွင့္ ကေလာဥ

• ဥသွ်စ္သီး ႏွင့္ ပ်ားရည္

• ဥေဒါင္းသား ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ

• ဥမ်ဳိး ႏွင့္ ၾကက္ဆူဆီ

• ဥသွ်စ္သီး ႏွင့္ ကင္းပိတ္ရြက္

• ၾသဇာသီး ႏွင့္ ပ်ားရည္
• တြဲဖက္စားလွ်င္ေသေစနိင္ေသာအစားအစာမ်ား
***************************************
• ၾကက္ဆူသီး + ငွက္သား = ေသ

• ေက်းသား + ဘူးသီး = ေသ

• ေၾကာင္လွ်ာသီး + ငါးေသတၲာ = ေသ

• ေၾကာင္လွ်ာသီး + ပဲဒလက္ = ေသ

• ေၾကာင္လွ်ာသီး + စပါးႀကီးေျမြ = ေသ

• ကြ်ဲေကာသီးး + သံပရာသီး = ေသ

• ကြ်ဲေခါင္းသီး + သံပရာသီး = ေသ

• ကိုင္းဥ + ပုစြန္ခ်ဥ္ = ေသ

• ေခ်ာကလက္ + ေစာင္းလ်ားသီး = ေသ

• ေခ်ာကလက္ + ပဲျမစ္ = ေသ

• ခိုသား + ခ်င္း = ေသ

• ခိုသား + ဖရံုသီး = ေသ

• ခ်င္း + သေဘၤာသီး = ေသ

• ေဂြးသီး + အာတာလြတ္ = ေသ

• ငွက္ေပ်ာသီး + ထန္းသီး = ေသ

• တညင္းသီး + ရွိန္းခို = ေသ

• ထန္းလ်က္ + နလင္ေက်ာ္ = ေသ

• ထန္းလ်က္ + ၂၇ ပါးေဆး = ေသ

• ႏုိ႔ဆီ + ကိုးပါးေဆး = ေသ

• ႏြားႏို႔ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးအမ်ိဳး = ေသ

• ႏြားနို႔ + မွုိ = ေသ

• နို႔ေအးေခ်ာင္း + ေဂြးသီး = ေသ

• ပ်ားရည္ + ၾသဇာသီး = ေသ

• ပ်ားရည္ + အုန္းသီး = ေသ

• ပ်ားရည္ + ဥသွ်စ္သီး = ေသ

• ပီေလာပီနံ + ပဲၾကားေလွာ္ = ေသ

• ပီေလာပီနံ + မွ်စ္ခ်ဥ္ = ေသ

• ပီေလာပီနံ + ေဒါင္းသား = ေသ

• ပီေလာပီနံ + အခ်ဥ္အမ်ဳိးမ်ဴိး = ေသ

• မင္းကြတ္သီး + သၾကား = ေသ

• မိႈ + တညင္းသီး = ေသ

• မိုင္လို + ပဲျမစ္ = ေသ

• မိႈ + ဖားသား = ေသ

• မိႈ + လယ္ကဏန္း = ေသ

• မိႈ + ယုန္သား = ေသ

• ေရခဲမုန္႔ + ခ်င္းသုပ္ = ေသ

• ေရွာက္သီး + ႏြားနို႔၊ ႏို႔ရည္ = ေသ

• လက္ဖက္ + ကြ်ဲေခါင္းသီး = ေသ

• ဝက္သား + ထန္းရည္ခ်ဳိ = ေသ

• ဝက္သား + ဗ်ဳိင္းသား = ေသ

• ဝက္သား + ၾကာရိုးၾကာစြယ္ = ေသ

• သေျပသီး + ထန္းလ်က္ = ေသ

• သိုးသား + ေစာင္းလ်ားသီး = ေသ

• အမဲသား + ခရု = ေသ

• အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ + Pepsy ပက္ပစီ = ေသ
(ျမန္မာ့အြန္လိုင္းစြယ္စံုက်မ္း)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment