Powered By Blogger

Sunday 10 March 2013

ဘူးသီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ


ဘူးသီးအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ
ဘူးသီးသည္ အ၀ါေရာင္သန္းေသာအစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ပုလင္းပံုသ႑ာန္ရွိပါသည္။အျဖဴေရာင္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့အသားထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာပါရွိပါသည္။အသီး ၏ အလယ္ပိုင္းရွိ ေရျမွဳပ္ကဲ့သို ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေသာအသားမ်ားထဲတြင္ အျဖဴေရာင္အေစ့မ်ား စုျပံဳစြာပါရွိပါသည္။ အေစ့သည္ ေလးေထာင့္ပံုသ႑ာန္ရွိကာ၊ အနားတြင္အထစ္ကေလးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။
ဘူးပင္သည္ အလြန္ေအးေသာ ရာသီဥတုကိုမၾကိဳက္ပါ။ ပူေႏြးစိုစြတ္ေသာ ရာသီဥတုတြင္ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္း ပါသည္။ ဘူးသီးအေစ့မွ အပင္ေပါက္ျပီး၊ ၂-လအၾကာတြင္ အရြက္ညွာမွ အျဖဴေရာင္အပြင့္ ပြင့္ပါသည္။ ပြင့္ခ်ပ္မ်ားမွာ ၄-လကၼခန္ ့ရွိၿပီး လွပပါသည္။ ဘူးပင္ကိုစင္ခံၿပီး စိုက္ပ်ိဳးေပးပါက၊ စိမ္းစိုၾကီးမားေသာ အရြက္မ်ားျဖင့္ ႏြယ္တက္၍ အၾကီးျမန္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္ အရြက္၏ေအာက္ပိုင္းတြင္ ႏူးညံ့့ေသာအေမႊးမ်ား စြာျဖင့္ ဖံုးအုပ္ထားေသာေၾကာင့္ အစိမ္းေရာင္ကတၱီပါးသားကဲ့သို ျဖစ္ေနပါသည္။ ပင္စည္မ်ား သည္ ပဥၥဂံပံု သ႑ာန္ရွိကာ အလြန္မာေက်ာပါသည္။ အပင္ေပါက္ၿပီး ရက္ ၆၀-၇၀ ခန္ ့အၾကာတြင္ အသီးသီးပါသည္။ ဘူးသီး၏ အခြံေပၚတြင္လဲ အေမႊးႏုေလးမ်ားစြာ ပါရွိပါသည္။
ဘူးခြံအေျခာက္ကိုအိႏိၵယႏို္င္ငံတြင္ ထမင္းစားပန္းကန္ခြက္ေယာက္အျဖစ္ သံုးျပဳၾကသလို၊ ဟိျႏၵဴၾကိဳးတပ္ တူရိယာ အျဖစ္လဲ တီးမႈတ္ၾကသည္ကိုေတြ ့ျမင္ၾကရပါသည္။ အိႏိၵယႏိုင္ငံတြင္ဘူးသီး ကို Lauki ဟုေခၚပါ သည္။ ၄င္းတို ့သည္ ဘူးသီးကို တြင္က်ယ္္စြာစားသံုးၾကသည့္အျပင္၊ ရိုးရာေရာဂါကုထံုးျဖင့္လဲ ကုသလွ်က္ ရွိၾကပါသည္။
ဘူးသီး တြင္ အဆီႏွင့္ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈ နဲပါးကာ၊ ေရဓာတ္ ၉၀% ပါရွိပါသည္။ ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ား ေသာေၾကာင့္ အပူျငိမ္းေစေသာ အေအးစာ ျဖစ္ပါသည္။ ဘူးသီးတြင္ အစာေၾကလြယ္ ေသာ အမွ်င္ဓာတ္၊ သံဓာတ္၊ Vitamin C ၊ Vitamin B Complex၊ Zinc ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ တို ့ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိပါသည္။ ဆိုဒီယမ္ ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ တို ့လဲ ပါရွိပါသည္။ low-cal ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ကေလးငယ္မ်ား အတြက္ သင့္ေတာ္သည့္ ဟင္းသီၤးဟငး္ရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ကာ၊ အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္သူမ်ား အတြက္လဲ အထူး သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္ ေသာေၾကာင့္ ဘူးသီးကို အသက္အရြယ္အပိုင္းအျခားမေရြး စားသံုးႏိုင္ၾကပါသည္။ ဘူးသီးမွ လူသားတို ့ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြားအေထာက္အကူျပဳပံုကို ေအာက္ပါအတိုင္း ေလ့လာမွတ္သားႏိုင္ပါသည္။
က်န္းမာေရးအတြက္အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
· ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈမ်ားၿပီး၊ အေအးစာျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ဆီးမေကာင္းေသာသူမ်ားႏွင့္ Uric အက္ဆစ္ မ်ား၍ ဆီးပူေသာသူမ်ားသည္ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္လုပ္ျပီး၊ သံပရာရည္ျဖင့္ေရာကာ ေသာက္သံုး ေပးသင့္ပါသည္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္းကိုလဲ ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။
· ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား အတြက္လဲ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
· ၀မ္းေလ်ာျခင္းေၾကာင့္ ေရငတ္ေနသူမ်ား၊ အဆီဓာတ္မ်ားေသာအစားအစာ(သို ့မဟုတ္)ဆီေၾကာ္မုန္ ့ စားသံုးၿပီးေနာက္ ရင္ပူေနသူမ်ားသည္ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္လုပ္ကာ ဆားအနဲငယ္ေရာ၍ ေသာက္ သံုး ေပးသင့္ပါသည္။
· ပူျပင္းေသာေႏြရာသီတြင္ ဆံုးရံႈးသြားေသာေခြ်းမ်ားအတြက္၊ အထက္ပါအတိုင္း ေသာက္သံုးေပးပါက၊ လူကိုျပန္လည္လန္းဆန္းေစပါသည္။ အပူရွပ္ျခင္းမွလဲ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
· ေသြးတိုးေရာဂါသမားမ်ားႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳပါသည္။
· ဘူးညြန္ ့/ဘူးရြက္ တို ့သည္ အသည္းေရာင္အသား၀ါေရာဂါကို ဟန္ ့တားကာကြယ္ေပးပါသည္။
· ဆံပင္ျဖဴျခင္းကိုသက္သာေလ်ာ့နဲေစပါသည္။
· အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းၿပီး၊ အမ်ွင္ဓာတ္ေပါမ်ားေသာေၾကာင့္ အစာေက်လြယ္ၿပီး၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလဲ ကာကြယ္ေပးပါသည္။
· အာရံုေၾကာမ်ားကို အားေကာင္းေစကာ မွတ္ဥာဏ္ကိုဖြံ ့ျဖိဳးတိုးတက္ေစပါသည္။ (စိတ္ေဖာက္ျပန္သူ မ်ား အတြက္လဲ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္)
· ဆံပင္မရွိ၍ ထိပ္ေျပာင္သူမ်ားသည္ ဘူးညြန္ ့/ဘူးရြက္အရည္ကို လိမ္းေပးသင့္ပါသည္။
· သြာကိုက္ျခင္းကိုလဲ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ သြားမ်ားမပ်က္စီးရေအာင္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ သည့္အေနျဖင့္ ဘုူးညြန္ ့အရည္ျဖင့္ ပလုပ္က်င္းေပး သင့္ပါသည္။
· ဖက္ခြက္နာ/ျပည္တည္နာမ်ား၊ ၀က္ရူးျပန္ျခင္းႏွင့္ အစာမေၾကျခင္း ေ၀ဒနာမ်ားကိုလဲဲ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
· နံက္စာမစားမီ၊ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္လုပ္ျပီး ေန ့စဥ္တစ္ေန ့လွ်င္ တစ္ခြက္ပံုမွန္ေသာက္သံုးေပးပါက၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါသည္။
· မိတ္၊အင္ပ်ဥ္ကဲ့ သို ့အေရျပားေပၚတြင္ အဖုအပိန္ ့အနီကြက္ထပါက၊ ဘူးသီးကိုက်ိတ္ေခ်၍ ဘူးသီး အႏွစ္မ်ားျဖင့္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
· ဘူးသီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အျပစ္အနာအဆာမရွိေသာ လင္းလက္စိုျပည္လွပသည့္ အသား အေရ ကိုပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါသည္။
· ဘူးသီး သည္ အသည္းပံုမွန္အလုပ္မလုပ္ႏိုူင္သူမ်ားကို ေကာင္းစြာအက်ိဳးျပဳေပးပါသည္။
· နာတာရွည္အိပ္မေပ်ာ္ႏိုင္ဘဲ။ မ်က္ေစ့ေၾကာင္ေနသူမ်ားသည္ ဘူးသီးကိုေဖ်ာ္ရည္လုပ္ၿပီး၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ ေရာ၍ ဦးေခါင္းခြံ(ဦးေရျပား) ကို ညစဥ္ႏွိပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာအက်ိဳးရွိေစပါသည္။
· အစာအိမ္အက္ဆစ္ အထြက္လြန္သူမ်ားအတြက္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
· ႏွလံုးကို အားေကာင္းေစပါသည္။
· အဆိပ္ေျပေစပါသည္။
· ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းေၾကာင့္ အသက္ရႈေလျပြန္ေရာင္ေနသူမ်ား၊ လည္ေခ်ာင္းနာသူမ်ား ႏွင့္ ပန္းနာရင္ၾကပ္ ေရာဂါသည္မ်ား ကို ကုသေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါသည္။
မွတ္သားရန္>>
ဘူးသီးသည္ အပူေပးခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွသာ စားသံုးရသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။
အစိမ္းစားပါက၊ အစာအိမ္ ႏွင့္ အူမ မ်ားကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္ပါသည္။
ဘူးသီးသည္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းရွိ အဂၤါအစိပ္အပိုင္းမ်ားကို အက်ိဳးျပဳရံုသာမက၊ အသားအေရကို က်န္းမာလွပ ေစျခင္း/ဆံပင္ျဖဴျခင္းကို ေလ်ာ့နဲေစျခင္းတို ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ထိန္းလိုသူမ်ားကိုလဲ ထိထိေရာက္ေရာက္ အက်ိဳးျပဳေစသည့္အစြမ္းသတၱိမ်ားႏွင့္ျပည့္စံုေသာအစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ေရဓာတ္ ပါ၀င္မႈမ်ားျပားသျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာခ်က္ျပဳတ္ေပးရန္မလိုဘဲ၊ အခ်ိန္ကုန္သက္သာေစပါသည္။
ထို ့ေၾကာင္ ရာသီစာ ေဆးဘက္၀င္ ဟင္းရြက္ႏြယ္ပင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ ဘူးသီးကို စားေသာက္ႏို္င္ၾကပါေစေၾကာင္း
သတင္းေကာင္းပါးအပ္ပါသည္
ဘာသာျပန္သူ - promise.pauk
ကိုးကားခ်က္ - Health Benefits of Bottle Gourd/Calabash, published by Neha Rathore

No comments:

Post a Comment