Powered By Blogger

Saturday 23 March 2013

သက္သတ္လြတ္စားရင္ က်န္းမာေရးေကာင္းႏိုင္ပါသလား။


သက္သတ္လြတ္စားရင္ က်န္းမာေရးေကာင္းႏိုင္ပါသလား။

သက္သတ္လြတ္စားသူေတြဟာ အခြံမာသီး (Nuts)၊ ထမင္းေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ အေၾကာ္စံုေတြလို အဆီမ်ား တဲ့
အစာစားတတ္ၾကပါတယ္ ။ ဟင္းအခ်ိဳ႕မွာ ပါဝင္တဲ့ အုန္းဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီေတြဟာ ျပည့္ဝဆီေတြျမင့္မားစြာ ပါ႐ွိၿပီး
ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကုိ ျမင့္တက္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ႏြားႏို႔ကိုပါ စားသံုးတဲ့ သူေတြ
Lactoovo vegetarians ဟာလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြစားသံုးမိေနၾကပါတယ္လို ။ တစ္ပတ္ကို
ဥသံုးလံုးထက္ ပို မစားသင့္ပါ။




မလိုင္အျပည့္ပါဝင္တဲ့ ႏြားႏို႔အစား အဆီမပါဝင္တဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ကို စားသံုးသင့္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ က်န္းမာေရး
အတြက္ ပိုေကာင္းတာ ဒါမွမဟုတ္ ပိုဆိုးတာျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ အသားနဲ႔ အ႐ြက္ေတြ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး စားသံုးမယ့္ အစား
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ပဲစားဖို႔ မလိုအပ္ဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ အေရးႀကီးဆံုးက အာဟာရ ညီၫြတ္္ ဖို႔ပဲ လိုပါတယ္။ ဟင္းသီး
ဟင္း႐ြက္သာစားတဲ့ ေရာဂါတခ်ိဳ႕႐ွိသူေတြဟာ ဆရာဝန္နဲ႔ျပသၿပီး အႀကံဥာဏ္ ယူသင့္ပါတယ္။




ဥပမာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ႐ွိသူေတြဟာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဒူးရင္းသီးနဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး
ဟင္း႐ြက္ေတြကို သတိထားၿပီး စားရပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေနတဲ့အတြက္ ပိုတက္စီယမ္ အဆင့္ ကို ပံုမွန္ျဖစ္
ေနေအာင္ မထိန္းထားႏိုင္တဲ့ အတြက္ ေသြးတြင္းပိုတက္စီယမ္ အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္ေနရင္ ႏွလံုးခုန္ ႏႈန္းစည္းခ်က္
မမွန္တာေတြ ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။




ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ႐ွိသူေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ သူတို႔မွာပါဝင္တဲ့ ပိုတက္ စီယမ္
ေတြ ေလ်ာ့သြားေအာင္ နာရီအနည္း ငယ္ခန္႔ ေရစိမ္ ထားသင့္တယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ေျပာၾကပါ တယ္။
ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္၊ အေစ့နဲ႔ အသီးေတြကို အစိမ္းစားမယ္ဆိုရင္လည္း အစာ မွအဆိပ္သင့္တာ မခံရေလ ေအာင္
ဘံုပိုင္ေအာက္မွ ထြက္လာတဲ့ ေရနဲ႔စင္ေအာင္ေဆးေၾကာၿပီးမွ စားသင့္ပါတယ္။ သက္သက္လြတ္ စား ေလ့ ႐ွိသူေတြ
မွာ ေအာက္ပါ အာဟာရဓာတ္ေတြခ်ိဳ႕တဲ့ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေႀကာင့္ အဲဒါေတြကို ျဖည့္ေပးဖို႕လိုပါ လိမ့္မယ္၊ ရရိွႏိုင္တဲ့
အစားအစာေတြကို ညႊန္းထားပါတယ္။




သံဓာတ္
အပင္မွရ႐ွိတဲ့ သံဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္က ေကာင္းေကာင္းမစုပ္ယူႏိုင္တဲ့အတြက္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါရရွိ ႏိုင္ပါတယ္။
သံဓာတ္ဟာ အစိမ္းေရာင္ဟင္း႐ြက္မ်ား၊ သဖန္းသီး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီမွာ ပါဝင္ပါတယ္။



ကယ္လ္စီယမ္
ကယ္လ္စီယမ္ဟာ တိုဟူး၊ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ၊ အေစ့၊ အခြံမာသီး၊ ကိုက္လန္နဲ႔ ပဲေတြမွာ ပါဝင္ပါတယ္။



အသားဓာတ္
အပင္ေတြမွာ ခႏၶာကုိယ္တည္ေဆာက္ဖို႔အေရးႀကီးတဲ့ အခ်ိဳ႕ Amino acids ေတြ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ အသား
ဓာတ္ဟာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အခြံမာသီး၊ အေစ့နဲ႔ ပဲပိစပ္တို႔မွာ ပါဝင္ပါတယ္။



ဗီတာမင္ B12
အပင္စာအမ်ားစုမွာ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္ဖို႔လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ B12 ေတြ မပါဝင္တတ္ပါဘူး။ ဗီတာမင္ B12 ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္
ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးေရာဂါ (Dementia) ရတတ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 ပါဝင္တဲ့ အားျဖည့္ေဆး ေသာက္ပါ။



Omega- 3 Fatty Acids
ႏွလံုးေရာဂါျပႆနာျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ သီဟုိဠ္ေစ့၊ ပဲပိစပ္မွ Omega-
3 Fatty Acids ကုိ ရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။




တစ္ခ်ိဳ႕က အ၀လြန္မွာဆိုးလို႕ အသားေရွာင္ျပီး အသီးအရြက္ဘဲ ေရရွည္စားႀကတယ္၊ သက္သတ္လြတ္ စားတဲ့
သေဘာေပါ့။ တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ အသားလံုး၀ မစားဘဲ သက္သတ္လြတ္ဘဲ စားႀကတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ေျပာႀကတယ္ သူတို႕
က သက္သတ္လြတ္ဘဲစားတာ အသားဆိုလံုး၀ေရွာင္ရက္ပါနဲ႔ ဘာလို႕ေရာဂါျဖစ္လဲ ဆိုလို႕ ဖတ္ဖူးတဲ့ စာေပထဲက ျပန္
လည္မွ်ေ၀လိုက္တာပါ။ အမွန္ေတာ့ အသီးအရြက္နဲ႔ အသား မွ်တေအာင္စားဖို႕ပါဘဲေလ။




ဖတ္ရႈ႕သူအေပါင္းေက်းဇူးပါ။
မူရင္းေရးသားသူ - ခင္ခ

No comments:

Post a Comment